Η πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος το 45 μ.Χ. έφτασε με πλοίο στη Σαλαμίνα της Κύπρου και περιόδευσε όλο το νησί διδάσκοντας το λόγο του Θεού, μαζί με το Μάρκο και τον Βαρνάβα, τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην Πάφο, ο Απόστολος Παύλος κατόρθωσε να προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό τον Ρωμαίο ανθύπατο Σέργιο, με αποτέλεσμα να γίνει η Κύπρος η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.

Πρωτοχριστιανική και βυζαντινή Κύπρος

«Πλῆθος Ἁγίων προβάλλει ἡ Κύπρος καὶ ἁγία νῆσος διὰ τοῦτο ἀπεκλήθη. Ἀλλὰ καὶ πλῆθος ναῶν καὶ μοναστηριῶν παρουσιάζει, μαρτυρούντων τὴν βαθείαν εὐσέβειαν τῶν κατοίκων της. Ὑπὲρ τὰς πέντε χιλιάδας ὑπολογίζονται οἱ ναοὶ τῆς Κύπρου, παλαιοὶ καὶ νεώτεροι, ἐκ τῶν ὁποίων πεντακόσιοι περίπου διασώζουν βυζαντινὰς τοιχογραφίας, τινὲς τῶν ὁποίων ἀποτελοῦν σημαντικὴν πηγὴν διὰ τὴν Κυπριακὴν Ἁγιολογίαν….»

(Απόσπασμα μελέτης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ «Κύπρος ἡ ἁγία νῆσος)

Οι 10 Εκκλησίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Τρόοδος

Στα βουνά της οροσειράς του Τροόδους, στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου, βρίσκονται μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία για την ιστορία της βυζαντινής ζωγραφικής. Πρόκειται για τοιχογραφημένες εκκλησίες που διασώζουν ως τις μέρες μας έξοχα δείγματα των διαφόρων ρευμάτων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής, από τον 11ο μέχρι και το 19ο αιώνα.

Μοναστήρια και Εκκλησίες της Λεμεσού

Ιστορικές ιερές μονές και εκκλησίες, από τον 12ο αιώνα, που έχουν καταγραφεί ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, προσκυνούμε στην επαρχία Λεμεσού, μέσα σε πανέμορφα χωριά. Στα γνωστά κρασοχώρια θα δούμε οινοποιεία, ελαιοτριβεία και παραδοσιακά εργαστήρια και θα περπατήσουμε σε γραφικούς δρόμους σε καταπράσινα χωριά ή σε πετρόκτιστα σπίτια σπάνιας αρχιτεκτονικής.

Απολαύστε τις επόμενες διακοπές σας

Close Menu